JAUME  BOSSER

LUTHIER

VIOLA de MÀ,GUITARRA, TIORBA I LLAÜTS ANTICS

 

instruments

 

 

Benvinguts al portal dels instruments antics de corda polsada

 

 Els models que construeixo no són còpies exactes d´instruments antics conservats, però segueixen els criteris constructius que he pogut observar-hi al llarg de molts anys d´un estudi meticulós dels mateixos. Aquest estudi inclou tant les publicacions de museus i investigadors, com les observacions, mides i fotografies que he tingut ocasió de fer directament d´instruments originals.

  Totes les modificacions que s´hi han fet respecte als originals, han estat dictades per les necessitats dels músics actuals, per aconseguir instruments satisfactoris tant del punt de vista sonor com de la comoditat a l´hora de tocar-los.

  Treballo amb fustes massisses selectes, ben curades (assecat mínim de 6 anys, normalment 10 o més). La construcció és quasi totalment artesanal, lo qual ofereix molta flexibilitat a l´hora de fer variacions d´un model donat. Podeu intervenir en el disseny del vostre instrument, decidint tipus de fusta, dimensions i distàncies de les cordes, rosetó i altres aspectes decoratius.

 


 

 

CURRICULUM

Vaig començar a construir al 1982 com a aficionat, compaginant-ho amb la meva feina professional  com a músic polifacètic. El primer instrument fóu un kit de llaüt renaixentista, que posteriorment vaig utilitzar en nombrosos concerts i gravacions de discs, ràdio i televisió. L´any 1992 vaig deixar de banda la carrera musical per a dedicar-me exclusivament a luthier.

Durant aquells anys de luthier aficionat, vaig realitzar col.laboracions esporàdiques amb el luthier Ricard Margarit, de qui vaig aprendre els primers rudiments de l´ofici. Posteriorment, he realitzat cursos de construcció amb Manuel G. Mayoral (guitarra flamenca, Hospitalet, 1987); Carlos González (guitarra renaixentista, Aracena, 1995); David Van Edwards (llaüt barroc, internet, 1999); i José Luís Romanillos (guitarra clàssica, Sigüenza, 2005).

Realitzo treballs de conservació i restauració en guitarres i llaüts antics del Museu de la música de Barcelona. Un dels treballs més destacats va donar lloc a la gravació d'un CD amb guitarres originals del museu, interpretat pel prestigiós músic Xavier Díaz-Latorre.

També he realitzats treballs de conservació i restauració en guitarres antigues de col·leccions particulars (Jordi Savall i altres).

        He donat cursos de construcció d'instruments: de llaüt renaixentista, dintre del Festival de música antigua de Gijón (2005), organitzat per Carlos González; i de viola de mà, organitzat per l' Asociación de Violería y Organología Instrumental Romanillos-Harris, a Sigüenza (2010). Com a resultat d'aquest últim, es va publicar el DVD "Cómo construir una vihuela de mano" i aparegué un article escrit per Mónica Esparza a la revista American Lutherie #106

He donat diverses conferències i xerrades divulgatives sobre la construcció dels instruments antics.

        He escrit articles a la revista "Hispanica lyra", de la Sociedad de la Vihuela, i  a carpetes de discs (Pablo Despeyroux, Tecnosaga).

La meva experiència anterior com a músic professional m´ha sigut molt útil: tant per a comprendre quines qualitats són realment les importants en un instrument - i, pertant, ser receptiu als requeriments dels músics més exigents -, com per a analitzar i valorar el resultat sonor de cada instrument que surt del taller- gràcies a tenir l´oïda més entrenada en l´art d´escoltar.


 

Clients

  Al llarg de la meva carrera he tingut la sort de comptar amb els comentaris instructius dels meus clients, des de músics professionals d´alt nivell fins a aficionats apassionats. Gràcies a ells he pogut anar millorant i perfeccionant les prestacions dels meus instruments; han estat i són una guia en el meu camí. Aprofito l´ocasió per a manifestar´ls-hi el meu agraïment sincer.

Heus ací una llista d´alguns d´ells:

CATALUNYA:

- Salvador Boix, músic professional i crític taurí

- Rafael Bonavita, músic professional

- Xavier Coll, músic professional, professor de l' E.S.M.U.C. (Escola Superior de música de Catalunya, Barcelona)

- Pablo Despeyroux, músic professional. Exemples sonors: Canarios de Gaspar Sanz (guitarra barroca); canción del emperador (vihuela)

- Xavier Díaz-Latorre, músic professional (acompanyant habitual de Jordi Savall, fundador del grup Laberintos Ingeniosos), professor a l´E.S.M.U.C. (Escola SuSuperior de música de Catalunya, Barcelona)

- Alfred Fernández, músic professional

        - Jordi Gironès, músic professional (Astrolabi)

- Josep Mª Martí, músic professional

- David Murgadas, músic professional, professor del "Conservatori municipal de música d´Igualada".

- Josep Mª Olmos (+2012), músic professional i professor de guitarra

- Francesc Tomàs "Panxito", músic professional (la criatura verda i sol i serena, música tradicional catalana)

- Joan Sanmartí, compositor i guitarrista de jazz professional.

        - William Waters, músic professional (Lacrimae Consort), professor del "Conservatori municipal de Música de Vilaseca" (Tarragona)

       - Conservatoris de Barcelona (ESMUC), Vila-seca (Tarragona), Terrassa    RESTE d' ESPANYA:

- Jesús Fernández Baena, músic professional

- Pedro Jesús Gómez , músic professional, professor del Conservatorio Superior de Música de Castilla-La Mancha

-Juanjo Monroy, músic professional

- Enrique Solinís, músic professional (Hesperion XXI, Laberintos ingeniosos, Akademie für Alte Musik,...)

- Daniel i Pablo Zapico, músics professionals (Forma Antiqva). Video:

http://es.youtube.com/watch?v=sCRAY8WFDRo

        - Conservatoris de Zaragoza, Gijón, Albacete


    EUROPA:

       - Cristian Gutiérrez, músic professional (Holanda)

       - Pentti Hildén, músic professional (Finlàndia)

       - Gregor Hendler, músic professional (Suècia)

       - Giulio Quirici, músic professional (Holanda)

       - Conservatoris de França: Toulouse, Limoges, Bordeaux


    AMÈRICA:

       - Deborah Fox, música professional (EE.UU.)

       - Julián Navarro, músic professional (Colombia)


 

Condicions

 

 

Els preus no inclouen l’I.V.A. (21%), però SÍ  l’estoig, a triar entre un estoig rígid "Manzano", o bé un semirígid "Bagluthiers". Altres models d´estoig ("Kingham" rígid, "IKA" flightcase,...) també són disponibles (consulteu preus). La viola "Talentis" vé amb funda acolxada.

 

 

Interessants descomptes per a clients "reincidents".

 

Per a confirmar un encàrrec, s´ha d´entregar una paga i senyal de 200 € (guitarres, violes i llaüts renaixentistes) o 300 €  (tiorbes i  llaüts  barrocs), a compte del preu de l´ instrument. La resta es paga en 2 o 3 terminis a convenir, el 1er al començar l´ instrument i l´últim a l´entrega.

 

El temps d’espera actualment ( juliol 2014 ) és d´uns 9 mesos per començar el vostre instrument, que estaria llest aproximadament dos mesos després.

 

Diferents dimensions ( llargada de corda, espais a l’os i al  pont ) i detalls estètics, disponibles segons la comanda. Sóc mentalment flexible per a adaptar-me a les vostres necessitats. 

Es poden construir altres models que no apareguin aquí. Si us plau, consulteu-me.


 

CONTACTE

Adreça: som aprop d´Igualada, comarca de l´Anoia, província de Barcelona)

tel:  93 8080200

correu electrònic:  ana.jaume(substituïu aquest parèntesi per l´arroba)bosserluthier(punt)net

Je parle français

I speak english

Eu falo un pouco portuguez

Parlo un pò italiano

 


ENLLAÇOS

 

Societats dedicades als instruments antics de corda polsada (llaüts, tiorbes, violes de mà, guitarres barroques,etc....):

Sociedad de la vihuela  (Espanya)

Société française de luth  (França)

- The lute society  (Anglaterra)

Lute society of America  (Estats Units)

Societa italiana del liuto  (Itàlia)

Deutsche Lautengesellshaft  (Alemània)

Académie belge du luth  (Bèlgica)

Nederlandse luitvereniging  (Holanda)

Svenska gitarr och luta Sällskapet  (Suècia) 

California Bay area lute group  (Estats Units)

Lute society of Japan  (Japó)

Lute and early guitar society of Japan (Japó)

- Internet lute society  (Internet)

 

instruments